субота, 15 серпня 2015 р.

Пости в Фейсбуці шокують своїм екраном (розширення Webarchive.pro)

Днями у Фейсбуці, отримала приватне повідомлення від подруги "Твої пости не відкриваються у звичайному вигляді, а відображаються як архів". "Пішла" перевіряти свої пости, але в мене все відкривалось, зайшла на сторінку дочки і дійсно, мене шокував екран 
Вирусное расширение webarchive.pro в работе
"Полізла" в Інтернет шукати причину.
 З'ясувалось, що вся справа в розширені Webarchive.pro, яке копіюює опис у сторінок-джерел і нібито переводить на той же вміст. При цьому люди, які розміщують такі посилання, можуть і не підозрювати, що публікують посилання на ліві домени - webarchive.pro, archiveshare.net та інші, а не на джерела.
Мало того, що браузерні розширення краде і агрегує на своїх серверах чужий контент, так ще й нав'язується користувачам, яким не пощастило клікнути по посиланню на «збережену» розширенням сторінку, поширюючись серед недосвідчених користувачів як вірус.
У Фейсбуці посилання від користувачів з заражених розширенням браузером виглядають приблизно так:
Посилання від розширення, якщо воно у вас  встановлено, відрізняються відсутністю картинки «збереженої» сторінки. Це пов'язано з тим, що при переході за посиланням показується шторка, що змушує користувача, у якого розширення ще немає, встановити його безкоштовно:
Вирусное расширение webarchive.pro в работе
 Натискання на «хрестик» змушує Хром почати установку розширення. Якщо таке побачите - відмовляйтеся від усього і просто закривайте вкладку.
Як же видалити дане розширення: просто зайдіть в Найстройки свого браузера і на вкладці Розширення знайдіть в списку Webarchive.pro і навпроти нього натисніть Видалити.
Увага!!!!!!!: розширення навчилося обдурювати як мінімум Фейсбук, який приховує посилання archiveshare і показує URL сайту-першоджерела, тепер ще й з картинкою. Будьте уважні.

Немає коментарів:

Дописати коментар