Сторінки сайту

понеділок, 27 липня 2015 р.

Скрінкаст - це потрібно, просто і класно для вчителя...))) (Продовжуємо тему "Вчитися влітку: а чи потрібно...")


В наш час інформаційних технологій кожен вчитель намагається впроваджувати їх на своїх уроках. Особливе місце в цьому процесі займає використання відео на уроках. У сучасному навчанні, в зв'язку з появою нових технологій трансляції відео, звичайні інструкції та керівництва відходять у минуле. Поряд з ними стають актуальними, так звані, скрінкасти - відеокліпи, в яких наочно показується виконання тих чи інших дій. Скрінкасти, на відміну від текстових посібників, дуже зручні у використанні - досить тільки запустити кліп і одразу зрозуміло, як виконувати дії, показані та озвучені в кліпі. До того ж Відеодемонстрація дій сильно полегшує навчання новому.
Тому, я вирішила проаналізувати програми, які можна для цього використовувати....... Для цього прийшлося "прошарити" весь Інтернет, але певні здобутки є......Зрозуміло, що програм для створення скрінкастів дуже багато, але я хочу поділитися з тими, які на мою думку є найпростішими і найпродуктивнішими у використанні, особливо для вчителя який тілки робить перші кроки в цьому.
1. MoveNote - дозволяє створювати відеолекції на основі презентації. Ідея проста: є зображення або презентація - включаєте веб-камеру і коментуєте їх. Потім діліться зі своєю аудиторією.
Протестувала даний сервіс: простий у використанні, можна при озвучуванні показувати "личко" автора, а можна його і приховати, але на мою думку просто озвучена презентація це вже не так актуально і цікаво, інколи все ж можна і використати, зрозуміло, що при цьому потрібно не просто озвучувати інформацію на слайдах, а і її розширювати.
Пропоную деякі інструкції роботи з даним сервісом.
Создание видеолекции в сервисе MoveNote (Богайчук К)
Сохранение видеолекции созданной в MoveNote (Богайчук К)

2. FastStone Capture - програма, яку можна назвати - "Два в одному". Справа в тому. що цей інструмент має дві основні функції - створювати скріншоти і робити відеозапис робочого столу.
Якщо подумати, то для вчителя-початківця, який тільки починає опановувати даний сервіс більшого й не треба.
Що таке скріншот? Звернемося до Вікіпедії. Знімок екрана (скріншот, скрін або скріншот, англ.screenshot) - зображення, отримане комп'ютером і показує в точності те, що бачить користувач на екрані монітора або іншого візуального пристрою виводу. Визначення, як завжди, все пояснює. Нам для роботи необхідні скріншоти, щоб більш наочно показати читачу інформацію.
Ця ж програма дозволяє створювати відеозапис робочого столу, або його частини. Одже з її допомогою можна створювати відео-інструкції та відеоуроки. І найголовніше - ця програма дуже проста у використанні!!!!!!!!

Тому встановлюємо цю програму на свій комп'ютер. Ідемо за цією адресою  http://biblprog.org.ua/ru/faststone_capture/.
Або скачуємо архів цієї програми собі на комп'ютер http://yadi.sk/d/MYbQLjm0EBYDi

3. CamStudio - програма для захоплення відео з монітора. Дозволяє також паралельно записувати звук. Вона абсолютно безкоштовна навіть для комерційного використання.
Звичайно, найбільш затребуваною сферою застосування програми КамСтудіо є запис навчальних відеокурсів. Можна також записати свої голосові коментарі за допомогою мікрофона. Програма також дозволяє додавати текст до відеоряду, що підвищить інформативність відео.
При наявності веб-камери в програмі CamStudio можна додати зображення себе коханого за принципом «картинка-в-картинці». Область запису відео не обов'язково повинна включати весь екран. Можна вибрати частину екрану або певну маленьку область. До того ж, підтримується функція слідування області записи за курсором миші, що може бути дуже зручно при створенні навчальних відео до певних програм.
CamStudio дозволяє вибирати певні кодеки, налаштовувати дозвіл, частоту кадрів і інші параметри якості відео. Для управління записом використовуються настроюються гарячі клавіші.
Простота в роботі, велику кількість налаштувань, орієнтованість на відеоуроки та презентації, можливість скачати безкоштовно CamStudio робить її неймовірно популярною. Але для того, щоб з нею працювати потрібно трохи повчитися.

Отже, роблю підсумок: на мою думку для вчителів-початківців у цій сфері найпривабливішим сервісом є FastStone Capture, тому саме його я і рекомендую. Буду намагатися найближчим часом розробити відео-інструкцію по роботі з даним сервісом, і безумовно будемо опановувати  CamStudio 

Немає коментарів:

Дописати коментар